Χειροποίητα Σαπούνια & Φυσικά Προιόντα Προσωπικής Φροντίδας

Βούτυρο καριτέ

Βούτυρο καριτέ

 

 

επιστημονική ονομασία: Butyrospermum parkii/Vitellaria paradoxa

οικογένεια: sapotaceae

Το βούτυρο καριτέ ή αλλιώς shea butter είναι ένα ελαφρώς κιτρινωπό ή ιβουάρ στο χρώμα φυσικό λίπος που έχει αφαιρεθεί από τον καρπό του αφρικανικού δέντρου καριτέ με σύνθλιψη, βρασμό και ανάδευση. Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά ως ενυδατική κρέμα, αλοιφή ή λοσιόν. Είναι βρώσιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τροφίμων. Μερικές φορές η βιομηχανία σοκολάτας χρησιμοποιεί βούτυρο καριτέ ως υποκατάστατο του βουτύρου κακάο, αν και η γεύση είναι διαφορετική.

Το φυτό Vitellaria paradoxa είναι μακρόβιο πολύκλαδο δένδρο που δεν ξεπερνά τα 15 μέτρα σε υψος. Τα άνθη του εμφανίζονται στις άκρες των κλαδιών, από μπουμπούκια που σχηματίζονται δύο χρόνια νωρίτερα. Ο καρπός είναι 5-8 εκ. σε μήκος και 3-4 εκ, σε πλάτος, έχει ελλειπτικό σχήμα και συνήθως περιέχει ένα σπόρο. Το βούτυρο καριτέ είναι ένα σύμπλεγμα λίπους που περιέχει πολλά μη σαπωνοποιήσιμα συστατικά, ελαϊκό οξύ, στεατικό οξύ, λινελαϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ, λινολενικό οξύ και αραχιδικό οξύ.

Λιώνει στη θερμοκρασία του σώματος και απορροφάται γρήγορα μέσα στο δέρμα χωρίς να αφήνει λιπαρή αίσθηση.

Η βασική βιομηχανική χρήση του καριτέ εκτός Αφρικής είναι στα καλλυντικά ως κρέμα ενυδάτωσης, γαλάκτωμα και μαλακτικό μαλλιών για ξηρά και ευαίσθητα μαλλιά. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, ως μαλακτικό και ως υγραντικό μέσο.

Επίσης, χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία, συνήθως σε μικρές ποσότητες, λόγω της ιδιότητάς του να αφήνει ένα μικρό ποσοστό ασαπωνοποίητου ελαίου στο σαπούνι.

Στην Αφρική, το βούτυρο καριτέ χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα ως λιπαρή ουσία, ως κερί αδιαβροχοποίησης, στο χτένισμα και στην παρασκευή κεριών, καθώς επίσης και ως συστατικό φαρμακευτικών αλοιφών.
Στη Γκάνα, χρησιμοποιείται ως λοσιόν για την προστασία του δέρματος κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου.
Στη Νιγηρία, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας και την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Αυτό οφείλεται στις ενυδατικές ιδιότητες του, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των εντάσεων στο δέρμα του προσώπου και κατά συνέπεια στη διευκόλυνση της αναπνοής.
Χρησιμοποιείται ακόμη ως αντηλιακή λοσιόν, αν και το επίπεδο προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου είναι εξαιρετικά μεταβλητό και κυμαίνεται από 0 έως 6 SPF. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την έκταση της ζημιάς στο δέρμα. Αναφέρεται ως αποτελεσματική θεραπεία για τις ουλές, το έκζεμα, τα εγκαύματα, τα εξανθήματα, το έντονα ξηρό δέρμα, τα μαύρα στίγματα, τις δυσχρωμίες του δέρματος, τα σκασμένα χείλη, τις ρυτίδες και την ανακούφιση της ψωρίασης.